Guppy

Jedrilice Svih Vrsta i Sve Vezano uz Njih

Moderatori/ce: Boris, Nimbus, Zac1970

Guppy

PostPostao/la Zac1970 » 04. 06. 2009. (11:07)

Preuzmite fotostrip sastavljanja napravirte i sastavite svog Guppy-a 8-)
Guppy_fotostrip_sestavljanja.pdf
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar
Zac1970
 
Postovi: 37
Pridružen/a: 01. 06. 2009. (22:51)

Re: Guppy

PostPostao/la mifi » 04. 06. 2009. (15:27)

Kad smo kod Guppyja malo uvoda. Guppy je nastao u "projektnom birou" Mitje Sersena Ermana (nick Ultralajt) eminentnog slovenskog modelara (i ne samo modelara). Zahvaljujuci njegovim nacrtima i uputama Guppy je postao planetarno popularan. O njemu mozete citati na RCgroups http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=539755 , na modelarji.com http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?t=11069 . Bio je tread i na FF, ali ... Radi se o elektro (moze i obicnoj) jedrilici raspona krila 150 cm. Dolazi u dvije verzije krila (dok mu je trup isti). Jedno krilo je polihedralno a drugo hot krilo sa eleronima. Predvidjen pogon za njega je jeftini speed 400 6V (i ja ga koristim) sa pripadajucim reglerom i dva , recimo htx 900 serva u trupu i kod hot krila jos dva, naravno u krilima. Baterija moze biti 7 ili 8 celija NiMh ili 2S Lipo (3S ce vam skuriti motor) Guppy je kompletno izradjen od balze sa dodatkom 6mm debele carbon cijevcice za zadni dio trupa i plasticnog poklopca kabine. Moze biti presvucen oracoverom ili oralite folijom. Elisa je 6x3 sklopiva. Tezina ne bi trebala prelaziti 480 gr. , a sa pazljivim odabirom materijala to se moze lako postici. Sa ovim setupom (bez hot krila) se savrseno uklapa u nasu F5J - N klasu gdje su Sacheri postigli zavidne rezultate o cemu ce , nadam se, Diogen napisati koju, narocito kako je postigao tezinu od oko 350 gr. ako se ne varam.

Iako Guppy nije pocetnicki model niti za gradnju niti za ucenje, on je bio moj prvi "from scrach" model, sa kojim sam "with little help form my friends" naucio i RC letenje.

Kompletne nacrte i upute mozete skinuti sa http://www.trgovinamodelar.com/default. ... &pID=GUPPY , gdje je svojevremeno bilo moguce nabaviti i cnc kit za oko 30-tak €.
Postoje ljudi koji su ugradili brushless motore umjesto speed 400, ali tada preporucam malo duzu njusku radi lakseg podesavanja tezista ( CG-a) . A postoje oni koji su uvecali nacrt i napravili Guppy raspona krila 2 metra.

Bilo kako bilo Guppy je idealan za rekreacijsko letenje, a sa pazljivim odabirom materijala moze se izraditi i sasvim solidno i takmicarsko letalo (F5J-N).

Mitja ne miruje, pa je napravio poboljsani model Guppy-ja nazvan Guppy MK2. Radi se o verziji za brushless motor, a u ponudi su i krila raspona 170 cm sa eleronima . Vidi http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?t=37011 . Svi oni koji su izradili Guppy ver. 1 i to dokumentirali slikom te poslali Mitji dobili su besplatno nacrt za guppy mk2. Ostali za neku sitnu lovu nacrte mogu kupiti na njegovim privatnim web stranicama http://ultralajt.webs.com/rcmodels.htm . Ima tu jos dobrih stvari, pogledajte slobodno.

Evo i par fotki:
gupi_i _glupi.jpg
gupi_1.jpg


Ako tko ima pitanja, spreman sam odgovoriti ili uputiti na mjesto gdje se odgovor moze naci.

LP, Mifi
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar
mifi
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 03. 06. 2009. (11:45)


Natrag na Jedrilice

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron